vrijdag 28 januari 2022

Integraal ruimtelijk perspectief 2021-2040: gezond leven in een stedelijke regio voor iedereen

Foto cover Integraal ruimtelijk perspectief 2021-2040: gezond leven in een stedelijke regio voor iedereen. U16trechtIntegraal Ruimtelijk Perspectief 2021-2040 is de gezamenlijke ontwikkelrichting tot 2040 van de 16 gemeenten in de regio Utrecht die samenwerken in U10-verband. Hierin wordt concreet gemaakt hoe de regio op een gezonde en duurzame wijze zal groeien en hoe ze om zal gaan met de grote maatschappelijke opgaven. Meer lezen? | details | volledige tekst.

maandag 24 januari 2022

Weersextremen en de watersector

Foto Weersextremen en de watersector. Platform WOWEen serie van 7 webinars over diverse onderwerpen, van klimaatadaptatie in de stad, naar de effecten van droogte en verzilting, het vinden van alternatieve bronnen en bijvoorbeeld slimme nieuwbouw. Hierin kwamen zaken als belangenafweging en hoe je als waterbeheerder nu keuzes maakt aan bod. Meer lezen? | details | volledige tekst.

woensdag 19 januari 2022

Leerevaluatie watercrisis juli 2021

Foto cover Een crisis van ongekende omvang : leerevaluatie watercrisis juli 2021In de rapportage 'Een crisis van ongekende omvang' zijn de onderzoeksvragen: 1. Hoe reflecteert Waterschap Limburg op de crisisrespons naar aanleiding van het zomerhoogwater? 2. Wat is goed gegaan en wat zijn de belangrijkste leer-/verbeterpunten? 3. Welke aanbevelingen kunnen worden gedaan ter versterking van de crisisrespons? Meer lezen? | details | volledige tekst.

donderdag 13 januari 2022

Bodemverbetering met slibcompost: rapportage 2020

Figuur 3. Slib Bokashi. In: Bodemverbetering met slibcompost: rapportage 2020Veldexperimenten werden uitgevoerd op Proefboerderij de Marke met het in 2019 bereide slib-compost en slib-Bokashi. De (berekende) hoeveelheden van de verschillende hopen werden in het voorjaar van 2020 ondergewerkt op de 20 aselectief bepaalde proefvelden. Ook werd een bodemanalyse uitgevoerd, waarmee de uitgangssituatie werd bepaald v.w.b. de mineralenvoorraad, de concentratie aan zware metalen en de biologische toestand van de bodem. Begin mei werd mais gezaaid, dat in september werd geoogst, waarna zowel bodem als gewas werden geanalyseerd. Meer lezen? | details | volledige tekst.

dinsdag 11 januari 2022

Hydrotheek in 2021 in vogelvlucht

Het jaar 2022 is stormachtig begonnen. We nemen nog een kort moment om terug te blikken naar vorig jaar. In dit bericht beschrijven we de Hydrotheek in 2021 in vogelvlucht.

Met 46,392 pageviews is de Hydrotheek in 2021 goed bezocht. In 2021 zijn 1752 nieuwe titels aan de Hydrotheek toegevoegd. Op 1 na zijn al deze titels digitaal, online beschikbaar.

De top 5 van de meest bekeken waterjuweeltjes in 2021 ziet er als volgt uit:
  1. Serie Indicatorsoorten voor verdroging, verzuring en eutrofiering online  
  2. Over waterkwaliteit gesproken... : verleden, heden en toekomst  
  3. Nederland later II - thema klimaatadaptatie   
  4. Het verhaal van de Circulaire Waterschappen  
  5. Webinarreeks Robuuste Watersystemen  
Nieuwsgierig naar die ene titel die NIET digitaal, online is? Dat is het boek De vissen van Utrecht.

Tot slot, bijblijven via de diverse kanalen wordt op het meetmoment 1-1-2022 gedaan door: Rest me te zeggen dat we er in 2022 met de Hydrotheek weer een goed jaar van gaan maken!

 

woensdag 5 januari 2022

Notitie Sliblijn RWZI Echten: uitgewerkte varianten

Foto rioolwaterzuivering. Bron: stowa.nlSinds begin 2019 is de slibgisting Echten uit bedrijf. Op 23 april 2019 is besloten de slibgisting –na herbouw– weer in bedrijf te nemen volgens het voorkeursalternatief Echten Robuust. Dit voorkeursalternatief kan echter niet uitgevoerd worden, zodat naar een variant uitgeweken moete worden. In deze notitie worden de 5 varianten beschreven en gewogen op basis van de TCO en een multicriteria analyse (MCA). Meer lezen? | details | volledige tekst.

dinsdag 4 januari 2022

Hemel(s)water: van regenwater naar drinkwaterkwaliteit

Afbeelding van het concept Hemel(s)water. Uit artikel Hemel(s)water: van regenwater naar drinkwaterkwaliteitDrinkwaterbronnen worden schaars en de waterkwaliteit staat onder druk. Regen is wettelijk niet als bron voor drinkwater in overweging genomen. Pilotonderzoeken wijzen uit dat regenwater, op de juiste manier opgevangen en behandeld, voldoet aan de chemische en microbiologische parameters van het Drinkwaterbesluit. Meer lezen? | details | volledige tekst.