dinsdag 28 juni 2011

Bestuursakkoord Water

cover Bestuursakkoord waterWaterschappen, gemeenten, provincies en drinkwaterbedrijven hebben met staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu op 23 mei het Bestuursakkoord Water (BAW) ondertekend. De overheden en waterbedrijven hebben concrete afspraken gemaakt over de invulling van het waterbeleid. Bestuursakkoord Water bevat afspraken tussen rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven voor een doelmatiger waterbeheer. Een doelmatiger organisatie, bestuur en uitvoering wat uitmondt in een besparing op de rijksbegroting van 100 miljoen euro structureel vanaf 2011. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

maandag 27 juni 2011

Water verdient het: advies Topsector Water

cover Water verdient het: advies Topsector WaterOp verzoek van minister Verhagen staat de vraag centraal hoe Nederland de leidende rol in de mondiale watersector verder kan versterken. De belangrijkste stap is de concrete uitwerking van het uitvoeringsmodel. De ambitie en urgentie zijn hoog en Van Oord (met zijn Topteam Water) adviseert de sector daarom om op zeer korte termijn een kwartiermaker aan te stellen. Meer dan 300 mensen werkten mee in seminars, interviews en workshops. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

woensdag 22 juni 2011

Voorstudie superkritische vergassing van RWZI slib

In de periode 2008-2009 hebben vier waterschappen onder coördinatie van het Waterschap Aa en Maas het idee van de Energiefabriek uitgewerkt. De gedachte hierbij is dat bij toepassing van efficiënte omzettingsprocessen, de chemische energie-inhoud van het influent in principe voldoende zou moeten zijn om een waterzuivering tenminste energieneutraal te bedrijven. In het project zijn drie varianten uitgewerkt. Als onderdeel van de meest ambitieuze variant is de optie van superkritieke vergassing van slib opgenomen. Het onderhavige rapport geeft de resultaten weer van een voorstudie naar de technische en financiële haalbaarheid van superkritieke vergassing van zuiveringsslib, toegepast op de schaalgroootte van een typische waterzuivering van 100.000 VE. Tevens wordt een ontwikkelingsplan gepresenteerd dat de ontwikkeling van de technologie beschrijft leidend tot een demonstratie-installatie geschikt voor een rwzi van 100.000 VE. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

donderdag 16 juni 2011

Fauna is niet te missen...

In opdracht van zes waterschappen wordt in deze studie een overzicht gegeven van de beschikbare kennis over het effect van verschillend onderhoudsmaterieel op de faunistische biodiversiteit in en rond watergangen. Er bestaat bijna geen (wetenschappelijke) kennis over effect van materieel op fauna in het natte profiel. Voor het droge profiel hebben enkele wetenschappers met name onderzoek gedaan naar effecten van verschillend materieel op ongewervelden. Gemiddeld genomen over alle uitgevoerde onderzoeken blijkt dat de cirkelmaaier (schijfmaaier of trommelmaaier) verantwoordelijk is voor een tweemaal zo hoog sterftecijfer als de maaibalk. Het gebruik van een kneuzer verhoogd het sterftecijfer aanzienlijk. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Jaarrapport 2010 De Rijn

Het jaarrapport begint met een beschrijving van de kwaliteit van het Rijnwater in 2010. Ook bevat het jaarrapport weer enkele verdiepingshoofdstukken, deze keer over:
  • De beginjaren (1950-1970): RIWA en de zorgen om de Rijn;
  • De actiejaren (1970-1986): RIWA zoekt het publieke podium;
  • De jaren van kentering (1986-2000): het rampjaar en het herstel van de Rijn;
  • De jaren van vooruitgang (2000-2011): RIWA stelt dat ecologie als maatstaf
    niet voldoende is;
  • De toekomstjaren (na 2011): RIWA alert op nieuwe stoffen.
Tevens wordt een overzicht gegeven van lopende en nieuwe onderzoeksprojecten. Van de in het rapportagejaar verschenen rapporten zijn samenvattingen opgenomen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

donderdag 9 juni 2011

Normering voor belastingsituatie droogte

Indien actuele maandelijkse neerslaghoeveelheden worden vergeleken met historische neerslagreeksen, dan kan men, gebruik makend van statistische technieken, inzichtelijk maken hoe de desbetreffende maand afwijkt ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Er kan een kansberekening worden uitgevoerd, waardoor het mogelijk is de hoeveelheid neerslag te classificeren als droog, normaal, of nat. Voor 3 neerslagstations in west Nederland zijn deze analyses uitgevoerd. Bovendien is met behulp van HYDRUS-2D een dijkvak doorgerekend. Hierbij is gezocht naar relaties tussen de neerslaganalyses en berekende grondwaterstanden, waterafstotendheid en bodemvochtgehaltes. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

woensdag 8 juni 2011

Nieuwe slib-eindverwerking

In opdracht van Waterschap Reest en Wieden is een verkenning uitgevoerd naar alternatieve methoden voor slib-eindverwerking. Hierbij zijn globaal doorgerekend: slibdroging met restwarmte bij Attero in Wijster en 4 slibenergiefabrieken (SEF), één centrale SEF in Wijster en 3 in de afzonderlijke provincies (bij OMRIN Harlingen, EON Delfzijl en een kleinschalige variant bij Attero Wijster). Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

maandag 6 juni 2011

De staat van het klimaat 2010

Het jaar 2010 was turbulent voor zowel het weer als de klimaatwetenschap. We hadden te maken met een bijzondere paradox. Nederland beleefde het koudste jaar sinds 1996. De maand december was zelfs de koudste decembermaand sinds 40 jaar. Sommigen zien dit als een aanleiding om de opwarming van de aarde in twijfel te trekken. Wereldwijd was het echter één van de warmste jaren sinds 1850 en de ijsbedekking op de Noordelijke IJszee was de laagste sinds 1979.
De publicatie 'Staat van het Klimaat 2010' geeft een overzicht van relevante ontwikkelingen op het gebied van klimaat in het afgelopen jaar. Het is een uitgave van de onderzoeksinstellingen die samenwerken binnen het Platform Communication on Climate Change (PCCC). Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | achtergrondinformatie van het Planbureau voor de Leefomgeving bij H2: het klimaatdebat.

vrijdag 3 juni 2011

Afvalwaterzuivering: energie onder één noemer

Bij rapportages over het energieverbruik van rwzi's komen steeds weer andere waarden en zelfs verschillende eenheden naar voren. In de protocollen voor de meerjarenafspraken, de Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer, het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Klimaatakkoord en de Energiefabriek worden verschillende berekeningswijzen en omrekeningsfactoren toegepast voor energieverbruik en -opwekking. Dit leidt tot verschillende rapportages van het absolute energieverbruik van de communale afvalwatersector in zijn geheel en energiebesparingsopties. Agentschap NL en de waterschappen hebben in het project 'Afvalwaterzuivering - Energie onder één noemer' deze verschillen inzichtelijk gemaakt en onderzocht of standaardisering mogelijk is voor de gehele afvalwatersector. Meer lezen? Klik op | details | artikel H2O | Eindrapport met bijlagen | meer publicaties over energie en afvalwaterzuivering.