woensdag 31 juli 2013

Meteobase: online neerslag- en referentiegewasverdampingsdatabase voor het Nederlandse waterbeheer

Welkomstscherm van Meteobase met de drie tabbladen voor basisgegevens, rasterdata en toetsingsdataMeteobase is in mei 2012 gelanceerd en bevat een online archief voor waterbeheerders dat alle historische neerslag- en referentiegewasverdampingsgegevens van Nederland ontsluit. Binnen Meteobase wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten gegevens:
• Basisgegevens: historische puntmetingen van neerslag en verdamping uit het KNMI-meetnetwerk.
• Rasterdata: landsdekkende rasters met neerslag- en verdampingshoeveelheden.
• Toetsingsdata: langjarige neerslag- en verdampingsreeksen plus statistische kentallen en kansverdelingen ten behoeve van extreme-waarden-analyses zoals hoogwatertoetsingen.
Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | STOWA rapport | Meteobase.nl.

maandag 22 juli 2013

Monitoring Zoetwatergetijdennatuur

Cover foto Monitoring Zoetwatergetijdennatuur 2010. Tiendgorzen, Dombosch, Klein Profijt en RuigeplaatboschSinds 2001 zijn in de volgende gebieden regelmatig de oeverplanten, de macrofauna, de korrelgrootteverdeling van de (water)bodem en de morfologie gemonitoord:
  • Tiendgorzen bij Nieuwendijk (Hollandsch Diep);
  • Dombosch bij Geertruidenberg (Bergsche Maas);
  • Klein Profijt bij (Oude Maas);
  • Ruigeplaatbosch bij Hoogvliet (Oude Maas).
In 2010 is ter afsluiting van deze monitoring een laatste meetronde uitgevoerd waarbij zoveel mogelijk is gewerkt volgens de eerder gebruikte inwin en meetmethoden. Deze monitoring gebeurde in het kader van het project 'Kansen voor zoetwatergetijdennatuur bij inrichting oeverlanden'. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

donderdag 18 juli 2013

Inventarisatie regenwateroverlast in de bebouwde omgeving 2013

Cover foto Inventarisatie regenwateroverlast in de bebouwde omgeving 2013Regenwateroverlast staat sterk in de publieke belangstelling. Dat is geen toeval, want de meest extreme buien ooit gemeten zijn in het laatste decennium geregistreerd. In dit kwalitatieve onderzoek zijn gemeenten gevraagd naar hun ervaringen met en inschatting van regenwateroverlast in bebouwd gebied, en de aanpak daarvan. De publieke acceptatie van regenwateroverlast lijkt te zijn toegenomen. Tegelijkertijd groeit de aanpak van wateroverlast mee met de toename van de problematiek. Water op straat is meestal ook geen probleem, maar juist deel van de oplossing om hevige neerslag te verwerken. Meer lezen? Klik op | details | RIONED begunstigers kunnen het rapport gratis downloaden.

dinsdag 9 juli 2013

Herinrichtingprojecten in het stroomgebied van de Buurserbeek/Schipbeek: de waarde van historische gebiedsinformatie bij beekherstelprojecten

"Voor het afronden van mijn Bachelor Civiele Techniek aan de Universiteit Twente heb ik gekozen voor een Bachelor Eindopdracht in de waterrichting", aldus Arjan Weijenborg. Het resultaat is deze bachelor eindopdracht. Vanuit HKV was in samenspraak met het Waterschap Rijn en IJssel en de Provincie Overijssel de opdracht samengesteld voor het analyseren van historisch kaartmateriaal en het bepalen van de waarde van dit materiaal voor de voorgenomen herinrichting van de Schipbeek/Buurserbeek. Er is een onderzoek uitgevoerd naar veranderingen in het afvoerverloop van de Buurserbeek/Schipbeek. Op basis hiervan zijn concrete uitgangspunten geformuleerd voor vervolgonderzoek op het gebied van herinrichtingprojecten in dit stroomgebied. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

maandag 8 juli 2013

Analyserapport antibiotica screening Rijn

Cover foto Analyserapport Antibiotica screening RijnIn Nederland worden grote hoeveelheden antibiotica gebruikt. Toch is relatief weinig bekend van het voorkomen en de verspreiding van antibiotica in oppervlaktewater. Daarom heeft RIWA-Rijn aan Grontmij B.V. verzocht om watermonsters te Lobith en Nieuwegein gedurende 2012 maandelijks te screenen op de aanwezigheid van antibiotica-activiteit van verschillende antibioticaklassen. Uit de huidige studie kunnen de volgende algemene conclusies getrokken worden. Voor de Tetracyclinen en Quinolonen is geen antibiotica-activiteit waargenomen. Activiteit van Macroliden/ß-lactam is altijd aangetoond op beide monsterlocaties. Ook activiteit van Sulfonamiden is frequent aangetoond op beide monsterlocaties. Antibiotica-activiteit van de Aminoglycosiden is veel minder frequent aangetoond op beide monsterlocaties, en dan alleen tussen februari - april. Voor geen van de klassen antibiotica zijn eenduidige trends waar te nemen, hoewel de afvoer bij Lobith invloed lijkt te hebben op het voorkomen van antibiotica-activiteit. De aangetroffen variatie kan echter niet gerelateerd worden aan informatie van de bovenstroomse brontypen en seizoensafhankelijke emissies, omdat daarover geen informatie beschikbaar is. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

donderdag 4 juli 2013

Nieuwe aanwinsten juni 2013

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!
Voor de in JUNI toegevoegde publicaties: 

Collaboration essential for an energy neutral urban water cycle

Two Dutch water boards prepared a Master Plan with measures to substantially reduce their energy use by 2027. In total, more than 100 measures were identified such as bubble aeration and heat recovery from effluent. Together these measures result in a 90-95% reduction in energy use at the water boards. However, for the whole urban water cycle, thus including the energy required for warm water use in households, the total energy reduction from these measures at the water boards is only 5-6%. To attain the objective to have an energy neutral urban water cycle, collaboration with other sectors such as housing, energy, agriculture and industry will be essential. Active collaboration of the water boards through the incorporation of energy efficient water measures as part of the carbon neutral effort of cities is recognized to be a promising strategy. Meer lezen? Klik op | details | toegang tot de volledige tekst (alleen voor Wageningenen UR of anderen met instituutstoegang).