maandag 28 maart 2022

Visatlas van Nederland

Europase steur, pagina uit de Visatlas van Nederland. Bron foto: Bobby de VosDe omvang van de nieuwe Visatlas van Nederland getuigt van forse veranderingen in de visbiodiversiteit en gegroeide belangstelling voor visonderzoek en -waarnemingen. De visatlas is niet alleen een gids voor herkenning en ecologisch begrip, maar leert tegelijkertijd ook hoe het met de Nederlandse onderwaternatuur is gesteld. Meer lezen? | details | artikel Visonair over de nieuwe Visatlas.

donderdag 17 maart 2022

Aanvullend onderzoek naar PFAS in afvalwaterlozingen

Aanvullend onderzoek naar PFAS in afvalwaterlozingen. Bron foto: STOWAPFAS is een groep van zeer slecht afbreekbare en mobiele chemische stoffen, die in sommige gevallen bioaccumulerend en toxisch zijn. Hoewel de stoffen van nature niet voorkomen, worden PFAS tegenwoordig wijd verspreid in het milieu aangetroffen. Onderhavig rapport bevat de resultaten van een aanvullend onderzoek naar PFAS in afvalwaterlozingen. Het is een vervolg onderzoek op het in 2020 verschenen RWS-rapport "Bronnen van PFAS voor het Nederlandse oppervlaktewater". Door dit vervolgonderzoek is het beeld van mogelijke PFAS-emissies completer geworden. Meer lezen? | details beide rapporten | volledige tekst Aanvullend onderzoek naar PFAS in afvalwaterlozingen (2021) | volledige tekst Bronnen van PFAS voor het Nederlandse oppervlaktewater (2020) | Hydrotheek publicatielijst PFAS

vrijdag 11 maart 2022

Blauwalgen duurzaam verdwenen na watersysteemherstel in de Groote Melanen

Afbeelding 1. Blauwalgen in de Groote Melanen (2010). In: Blauwalgen duurzaam verdwenen na watersysteemherstel in de Groote MelanenOm blauwalgenoverlast te bestrijden is in de Groote Melanen bij Bergen op Zoom in 2015-2016 een samenhangend pakket verbetermaatregelen uitgevoerd, gebaseerd op een watersysteemanalyse. De resultaten tonen de kracht van deze aanpak op basis van een diagnose. Meer lezen? | details | volledige tekst.

woensdag 2 maart 2022

Biopulping: selectieve lignine ontsluiting met witrotschimmels

Figuur 2: biologisch tarwestro voor en na behandeling met C. Subvermispora als proof-of-principle voor biopulping. In: TKI BBEG: Biopulping: selectieve lignine ontsluiting met witrotschimmels : rapportageIn de natuur zijn witrotschimmels de primaire afbrekers van lignocellulose biomassa. In tegenstelling tot veel industriƫle processen vindt deze afbraak plaats op kleine schaal en onder milde condities. Selectieve witrotschimmels zijn zelfs in staat om de lignine te kraken en verwijderen zonder de cellulose te consumeren. De biopulping techniek maakt gebruik van dit natuurlijke principe. Op papier heeft biopulping de potentie om uit te groeien tot een platformtechnologie die decentraal ingezet kan worden. Dit project had daarom als doelstelling om middels onderzoek, ontwikkeling en opschaling voor de biopulping techniek een stap richting de praktijk te zetten. Meer lezen? | details | volledige tekst | onderliggend technische rapport.