dinsdag 15 april 2014

De Zandmotor draait

Foto cover Zandmotor Delflandse kust: een blik op 2,5 jaar bouwen met de natuurIn 2011 is voor de kust van Zuid-Holland ten zuiden van Den Haag een schiereiland van 21,5 miljoen m3 zand aangelegd: de Zandmotor. Onder invloed van wind, golven en stroming verspreidt het zand van de Zandmotor zich geleidelijk noord- en zuidwaarts langs de kust. Dit zorgt voor kustonderhoud, nieuwe natuur en een dynamisch recreatiegebied. Dit is bouwen met de natuur. Sinds de aanleg wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de werking van deze opgeworpen zandkust. De metingen voor vormverandering en zandverplaatsing worden onder meer uitgevoerd met de 40 meter hoge Argusmast op de Zandmotor, een radarinstallatie (stroming), met jetski’s (bodemmeting) en een vliegtuig (hoogtemeting). Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | youtube-filmpje De zandmotor: gepassioneerde wetenschap | nieuwsbericht Rijkswaterstaat | meer publicaties over de zandmotor.

2 opmerkingen:

Piet van Noort zei

www.kustverdediging

De ZM was het grootste vernietigingsplek. De HBPZ gaat de ZM evenaren.

Een gestuurde kustverdediging is beter voor natuur, milieu, recreatie, werkgelegenheid, het opvangen van zoet water en onze schatkist.

Piet van Noort zei

Een groot propagandacircus van de zandlobby voor iets waarvan bijna niets met zekerheid verteld kan worden. De enige zekerheid is dat alles wat nu ontstaat op de zandmotor gedoemd is om weer weg te spoelen. Natuurlijk willen van Oord & Boskalis dit project over een aantal jaren graag herhalen met de vaste wetenschap dat dit biologische massagraf dan wederom een natuurlijk gat in de geschiedenisopbouw zal maken.

Waarom geen integrale gestuurde kustverdediging volgens dr. Henk Schoorl die zand vangt en dit vast houdt zoals het Kennemerstrand of de Eijerlandsedam?

Waarom geen zand sturende golfdempers van Rob van den Haak die ook nog energie op kunnen wekken?

Waarom geen verplaatsbare zandankers van Jan Ligthart om de kust te laten groeien zonder schade aan natuur en milieu toe te brengen?

Deze oplossingen kosten een fractie van de nu uitgegeven gelden aan deze zandmotor en sparen natuur en milieu.

Werken met natuur hoeft echt niet zo duur!

www.kustverdediging.nl