maandag 30 september 2013

Over de dijk geholpen voor herstel palingstand

Eerste 'topmoeders' over de dijk gezet: Aart van der Waal vangt vuistdikke palingen. Artikel www.visserijnieuws.nlPalingen die zich opmaken voor de grote trek vanuit zoet water naar zee, richting de paaigronden tussen Noord- en Zuid-Amerika, stuiten vaak op obstakels zoals gemalen. Sinds vorig jaar helpt de mens hem een handje. Ze worden opgevist en over de dijk gezet.
Volgens RTV Rijnmond, dat een filmpje maakte van het vangen en uitzetten van paling, is het succes van vorig jaar aanleiding geweest om dit jaar op meerdere plekken fuiken uit te zetten. Dit gebeurt op plekken die voor vissen niet of moeilijk passeerbaar zijn, zoals gemalen, dijken, dammen en waterkrachtcentrales. De aftrap dit jaar is gegeven in de Hoekse Waard. Vlak voor de pompen van het gemaal De Eendragt in Nieuwendijk zijn fuiken geplaatst zodat de vissen niet terechtkomen in de pompen van het gemaal.
In een artikel op de website Visserijnieuws.nl is te lezen dat dit jaar op 24 locaties fuiken worden uitgezet om zo volwassen exemplaren voorbij een knelpunt te helpen. Voor dit project spannen beroeps- en sportvissers zich gezamenlijk in. RTV Noord-Holland bericht in haar filmpje dat de vissers hiermee nog drie maanden doorgaan.
Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | YouTube-filmpje 'Eerste paling over de dijk in Zuid-Beijerland' | nieuwsbericht Groen Kennisnet.

Geen opmerkingen: