woensdag 25 augustus 2010

Harlingen: laatste stuk kust bestendig tegen stormvloed

De voltooiing van een kilometer lange keermuur in Harlingen is het officiële sluitstuk van de uitvoering van het Deltaplan uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Meer dan een halve eeuw heeft het geduurd om de verdediging van de hele Nederlandse kust op veilige hoogte te brengen. Inmiddels zijn de normen uit de vorige eeuw door de klimaatverandering waarschijnlijk alweer achterhaald.

Voor Deltacommissaris Wim Kuijken was het geen moeilijk besluit om in te gaan op de uitnodiging van het Friese Waterschap om de Harlinger keermuur officieel in gebruik te nemen. Want de formele afronding van het Deltaplan is volgens Kuijken onlosmakelijk verbonden met zijn eigen opdracht: kijken wat er nodig is om Nederland waterbestendig te maken in tijden van klimaatverandering.

Met andere woorden: wat is er na de 'oude' Deltawerken nog meer nodig, om weerstand te kunnen bieden aan de voorspelde stijging van de zeespiegel.

Meer lezen? Klik op | Nieuwsbericht Afronding Deltaplan markeert start Deltaprogramma | Toespraak van deltacommissaris Wim Kuijken, bij het sluiten van de dijk in Harlingen | Publicaties over het Deltaplan.

Geen opmerkingen: