
Sinds begin 2019 staan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Dit betekend dat de sluizen, bij voldoende zoetwaterafvoer een klein beetje open gaan zodat trekvissen als zalm en haring kunnen migreren. In 2020 is een nulrapportage opgesteld die inzicht gaf in de ecologische situatie in het Haringvliet over de periode van 2009 tot 2018 voordat het kieren gestart werd. In 2021, 2022 en 2023 zijn vervolgrapportages opgesteld, waarin de toestand is beschreven op basis van monitoring data verzameld in de jaren 2019, 2020 en 2021. In deze rapportages zijn ook de overige relevante onderzoeken in relatie tot het Kierbesluit samengevat.
De vierde en afsluitende vervolgrapportage “Eindrapportage ecologische effecten lerende implementeren kier op het haringvliet en voordelta’ beschrijft de resultaten van de monitoring uit 2022 in relatie tot de monitoring data uit de voorgaande jaren. De primaire focus ligt hier bij de weergave van de veranderingen in het ecosysteem van het Haringvliet op basis van de jaarlijkse Monitoring Waterstaatkundige Toestand des Lands (MWTL). Daarnaast zijn de resultaten van de overige relevante onderzoeken samengevat, zodat een totaalbeeld ontstaat van de waargenomen effecten.
Het blijkt dat veel van de verwachte effecten van het kierbesluit in het Haringvliet niet zijn opgetreden, de waargenomen effecten van de kier beperken zich vooralsnog tot de vismigratie. Meer lezen? Klik op | details | volledige rapportage.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten