donderdag 7 juli 2016

De nevengeul van Kampvoort, een roman over de liefde tussen burger en ambtenaar

foto cover De nevengeul van Kampvoort: participatieroman

Steeds vaker mogen burgers meepraten over de inrichting en uitvoering van grote overheidsprojecten. Veel minder vaak wordt in beeld gebracht hoe burgers dat eigenlijk aanpakken en beleven. Daarom schreef Sonja van der Arend een roman over, voor én met burgers die participeerden bij Ruimte voor de Rivier-projecten langs de IJssel. Het resultaat is bijzonder.

Door de unieke werkwijze, samen met bewoners een roman opzetten, beschrijft het boek de ervaringen van bewoners van binnenuit. Tien IJsselbewoners –van Westervoort tot Kampen– deelden hun inzichten en ervaringen. Van der Arend vertaalde alle informatie naar een fictief maar levensecht verhaal in een denkbeeldige buurtschap langs de IJssel.

'De nevengeul van Kampvoort' is te bestellen via www.landwerk.nl of te leen via de Hydrotheek.

'Serious fiction' is een creatieve vorm van onderzoek die de methoden van fictieschrijvers toepast voor het ontwikkelen en verspreiden van maatschappelijke kennis over actuele thema’s. Van der Arend is de enige Nederlandse serious fiction schrijver. Eerder schreef zij 'Een otter in Brussel', een goed ontvangen roman over de ingewikkelde relaties tussen experts en beleidsmakers, bestuurders en burgers, lokale overheden en de Europese Unie bij de Kaderrichtlijn Water.

Meer lezen? Klik op | publicatieoverzicht burgerparticipatie

Geen opmerkingen: