woensdag 4 september 2013

Een otter in Brussel; een waterkwaliteitsroman

Cover Een otter in Brussel; een waterkwaliteitsromanEen roman over de totstandkoming en uitvoering van de Kaderrichtlijn Water. Kun je zo'n boek voor je plezier lezen? Jazeker, zo bewijst Sonja van der Arend met 'Een otter in Brussel'. STOWA maakte de totstandkoming van deze 'waterkwaliteitsroman' mogelijk.

In de roman krijgt waterschapsecoloog Henk Vleugel rond de eeuwwisseling de vraag of hij de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) wil uitvoeren. Hij twijfelt of hij, man met laarzen in de modder, wel zo ambtelijk bezig wil zijn. Anderzijds ziet hij kansen om nu eens écht iets aan de waterkwaliteit te veranderen. Zijn vriendin vindt dat hij zijn principes verloochent als hij bureau-ecoloog wordt, maar de flitsende Brusselse ambtenaar Katelijne van Zwaay weet hem slim de KRW in te trekken.

'Een otter in Brussel' verkent de ingewikkelde relaties tussen experts en beleidsmakers, bestuurders en burgers, lokale overheden en de Europese Unie. Allemaal staan ze voor de vraag: hoe krijg ik wat ik wil, als kennis en macht niet werken? Verborgen agenda’s, gekonkel, persoonlijke vetes en voorkeuren, niets menselijks is Brussel vreemd.

Schrijver/onderzoeker Sonja van der Arend kreeg het idee voor dit boek als uitvloeisel van het NWO-project 'Data democracy or deliberative democracy'. In twee workshops met ecologen, hydrobiologen en andere deskundigen ontstonden personages en situaties, waaruit Van der Arend uiteindelijk een roman smeedde.

Meer lezen? Klik op | details | boek bestellen bij uitgeverij Landwerk | de Kaderrichtlijn Water | alle publicaties in de Hydrotheek over de Kaderrichtlijn Water.

Geen opmerkingen: